Αποκριάτικη μάσκα, ο άλλος εαυτός μας

Η ανάγκη του ανθρώπου να κρύψει κάποια χαρακτηριστικά του εαυτού του και να τα απομακρύνει από την καθημερινή ζωή του είναι γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια.

Υπάρχει και κάποια στιγμή όμως που όλα αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν την ανάγκη να εξωτερικευτούν. Αυτός είναι, κυρίως, ο λόγος που ο άνθρωπος δημιούργησε τη μάσκα και ο λόγος που η μάσκα χρονολογείται σχεδόν απαρχής του ανθρωπίνου είδους.

Αποκριατικες Στολες και Μασκες

Ειδικότερα στην Ελλάδα, η μάσκα ταυτίζεται με τις διονυσιακές πρακτικές λατρείας αλλά και τη δραματική δημιουργία καθώς τόσο οι μετέχοντες στις τελετές μεταμφιέζονταν με μάσκες όσο και οι ηθοποιοί των αρχαίων τραγωδιών φορούσαν προσωπεία. Κατά το διάστημα των Αποκριών, αναβιώνει αυτό το αρχέγονο έθιμο της μάσκας, το οποίο συνδυάζεται με αποκριάτικες στολές, με μουτζουρώματα και κουδούνια, προβιές και κουρέλια, εκφράζοντας την παντοτινή επιθυμία του ανθρώπου να αποκαλύψει τον κρυμμένο του εαυτό.

Αποκριατικες Μασκεσ και Αποκριατικες Στολες

Οι αποκριάτικες ή καρναβαλικές μάσκες αποτελούν τη σύγχρονη συνέχεια των πολιτισμικών στοιχείων αλλά και την τάση των ανθρώπων να προβάλλουν έναν άλλο χαρακτήρα, αληθινό ή φανταστικό. Οι μάσκες αυτές είναι φτιαγμένες για να προκαλούν γέλιο, τρόμο, ευθυμία ή ακόμα και αηδία, συνήθως από συνηθισμένα υλικά, σε αντίθεση με τις προκατόχους τους της ιταλικής commedia dell’ arte που φτιάχνονταν από χρυσό, δέρμα, πορσελάνη ή εκείνες του αρχαίου ελληνικού δράματος από λινό και δέρμα. Οι βενετσιάνικες δε μάσκες, που επιβιώνουν ως σήμερα με την ίδια αίγλη και την κομψή τεχνική τους, ισοδυναμούν με σύμβολο της ελευθερίας και την ακύρωση όλων των κανόνων κοινωνικής συμπεριφοράς.

Αποκριατικες Μεταμφιεσεις Αποκριατικες Στολες

Η μάσκα, και γενικότερα η μεταμφίεση, καλύπτει την ανάγκη για απόκρυψη του αληθινού και του πραγματικού, και τη μετάβαση στο παραπλανητικό, το διαφορετικό και το «παράνομο», όπου επικρατεί η διακωμώδηση, η σάτιρα, η σκωπτικότητα. Αυτή η αλλαγή προσωπικότητας βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Αποκριά, πυροδοτώντας με ιλιγγιώδεις ρυθμούς την υπερβολή στο ξεφάντωμα, το γλέντι, την κατανάλωση οινοπνεύματος και την ηθική χαλάρωση


HOME PAGE